
به گزارش مرکز اطلاعرسانی و روابط عمومی وزارت آموزشوپرورش، سید محمد بطحایی چارچوب کلی شیوهنامه برگزاری انتخابات شورای عالی آموزشوپرورش را ابلاغ کرد. در این ابلاغ تصریحشده است که جلب مشارکت فرهنگیان در تصمیمگیریهای کلان از اهداف بسیار مهمی است که وزارت آموزشوپرورش آن را در برنامههای پیشنهادی خود برای مسیر تحول، ضروری و بیبدیل میداند و بر این باور است که پیشرفت و اعتلای تعلیم و تربیت با همراهی منابع انسانی محقق میشود.
متن کامل این ابلاغ به شرح زیر است:
چارچوب کلی شیوهنامه برگزاری انتخابات شورای عالی آموزشوپرورش
شورای عالی آموزشوپرورش رکن بالادستی در سیاستگذاری وزارت آموزشوپرورش است که ریاست آن را رئیسجمهور بر عهده دارد.
همچنین جلب مشارکت فرهنگیان در تصمیمگیریهای کلان از اهداف بسیار مهمی است که وزارت آموزشوپرورش آن را در برنامههای پیشنهادی خود برای مسیر تحول، ضروری و بیبدیل میداند و بر این باور است که پیشرفت و اعتلای تعلیم و تربیت با همراهی منابع انسانی محقق میشود؛ در این راستا برنامه برگزاری انتخابات برای معرفی سه نفر صاحبنظر از فرهنگیان شاغل از هر یک از دورههای تحصیلی به جمع اعضای رسمی و پیوسته شورای عالی آموزشوپرورش ازجمله اقداماتی است که میتواند حضور مؤثر معلمان و مدیران مدارس را در بالاترین سطح مدیریت آموزشوپرورش رقم زند و نویدبخش آثار و نتایج تعلیم و تربیتی پویا و اثربخش باشد. انتظار میرود خانواده بزرگ فرهنگیان در این رفتار اجتماعی – فرهنگی سهیم شوند و با آگاهی از توان، دانش و مهارتهای خود در هریک از موقعیتهای این انتخابات، نقش تأثیرگذار خود را به بهترین وجه ایفاء نمایند. ضمن دعوت فرهنگیان محترم به مشارکت تام بهمنظور تقویت گفتمان در این انتخابات، بر اجرای موارد زیر تأکید میشود:
1- بند ۱۴از ماده ۹لایحه قانونی تشکیل شورای عالی آموزشوپرورش در خصوص اعضای شورای عالی آموزشوپرورش عنوان میدارد: “سه نفر صاحبنظر از نمایندگان معلمان با مدیران مدارس از هر یک از دورههای تحصیلی به انتخاب شورای معاونان وزارت آموزشوپرورش (حداقل یک نفر از آنان از بین زنان انتخاب شود).”
در راستای برنامههای تحولی وزارتخانه و حسب مصوبه جلسه شانزدهم شورای معاونان در تاریخ 19/08/1397 مقرر گردید 3 صاحبنظر عضو شورای عالی آموزشوپرورش بر اساس رأی مستقیم فرهنگیان برگزیده و به شورای معاونان معرفی تا پس از تأیید به عضویت شورای عالی آموزشوپرورش درآیند.
2- ابلاغ سه منتخب جهت عضویت در شورای عالی آموزشوپرورش توسط رئیسجمهور محترم صادر میگردد.
3- لازم است منتخبین محترم که به عضویت شورای عالی درآمدهاند در جلسات این شورا که حداقل یکبار در ماه در تهران برگزار میگردد شرکت نمایند. ایاب و ذهاب منتخبین جهت حضور در جلسات شورا بر عهده آموزشوپرورش است.
4- از بین سه منتخب کشوری الزاماً حداقل یک نفر از میان همکاران خانم باشد؛ بر این اساس انتظار میرود مشارکت زنان فرهنگی در این برنامه فرهنگی – اجتماعی گستردهتر از پیش خواهد بود.
5- قوانین و مقررات انتخابات در شیوهنامه ذکرشده است و حین انتخابات به آن استناد میشود.
6- برای نظارت، کنترل، هماهنگی و اجرای انتخابات، ستادی با عنوان « ستاد راهبری انتخابات» با مسئولیت مشاور وزیر در ستاد مرکزی وزارت برقرارشده است.
7- ستاد راهبری انتخابات از کمیتههای زیر تشکیلشده است:
الف – کمیته اجرایی و پشتیبانی، ب- کمیته نظارت، پ- کمیته قوانین و مقررات، ت- کمیته پاسخگویی به شکایات، ث- کمیته رسانه، ج-کمیته فناوری اطلاعات و ارتباطات.
نماینده هر کمیته در ستاد مستقر است.
8- برای کلیه اعضای ستاد راهبری، شرح وظایف مشخص و ابلاغ صادرشده است.
9- متناظر با ستاد راهبری انتخابات، ستادی در مختصات کوچکتر در استانها و مناطق آموزشی کشور تحت مدیریت مدیرکل آموزشوپرورش استانها و رؤسای آموزشوپرورش مناطق کشور تشکیل میشود تا پاسخگوی ابهامات احتمالی باشد.
10- این انتخابات در دو مرحله برگزار میگردد؛ مرحله اول بهصورت استانی و به روش کاملاً الکترونیکی برگزار میگردد؛ برای اجرای مرحله اول سامانهای طراحیشده است که داوطلبان برای نامزدی انتخابات در آن ثبتنام میکنند و با دریافت تأییدیه میتوانند برنامههای خود را به جامعه فرهنگیان معرفی نمایند.
11- مرحله دوم برگزاری انتخابات، کشوری است که در این مرحله راهیافتگان مرحله استانی در محلی که ستاد راهبری انتخابات تعیین میکند، گرد هم میآیند و بهصورت حضوری با معرفی برنامههای خود باهم رقابت میکنند و درنتیجه از میان آنها سه نفر که حائز بیشترین آراء باشد، انتخاب میشوند.
12- برای همه استانهای کشور با توجه به جمعیت آماری فرهنگیان آن استان، سهمیه در نظر گرفتهشده است.
13- در تمام مراحل برگزاری انتخابات، کمیته نظارت، مسئولیت حفظ و تضمین امنیت برگزاری انتخابات را به عهده دارد.
14- تمامی فرهنگیان شاغل رسمی و پیمانی، دانشجو معلمان و بازنشستگان در آموزشوپرورش مناطق و شهرستانها و استانها، میتوانند بهعنوان رأیدهنده در انتخابات شرکت نمایند.
15- کلیه داوطلبانی که بهعنوان نامزد در سامانه ثبتنام میکنند باید حائز شرایط زیر باشند؛ که در سامانه نیز به آن استناد شده است: وضعیت استخدام رسمی، حداقل مدرک فوقلیسانس، حداقل ۱۲و حداکثر ۳۱سال سابقه کار و موفقیتهای علمی که متعاقباً جزئیات آن ذکر خواهد شد.
16- در هیچ شرایطی داوطلبان انتخابات نباید از تبلیغات محیطی استفاده نمایند؛ اما برای تبلیغات در فضای مجازی با رعایت قواعد انتخاباتی، پروتکلهای وب محور و مقررات موجود منعی ندارد.
17- منتخبین مرحله اول انتخابات (مرحله استانی یا به عبارتی راهیافتگان به مرحله کشوری) برای احراز صلاحیت خود باید از مراجع ذیصلاح که متعاقباً مجاری ذیربط معرفی خواهند شد؛ تأییدیه دریافت نمایند. این موضوع در میثاق نامهای که در سامانه و هم بهصورت حضوری در اجرای مرحله کشوری متعهد میشوند، تأکید و تصریحشده است.
18- انتخاب شوندگان میتوانند از طریق سامانه انتخابات و در زمان مقرر محورهای تبلیغاتی خود را در معرض مشاهده رأیدهندگان قرار دهند.
مقدمه
درسال 1343 شمسی وزارت فرهنگ به دو وزارتخانه فرهنگ وهنر ,آموزش وپرورش وسازمان اوقاف تفکیک شدوبه تبع آن شورای عالی فرهنگ به دو قسمت «شورای برنامه ریزی» در وزارت فرهنگ وهنر و « شورای عالی آموزش وپرورش »در وزارت آموزش وپرورش تقسیم گردید.
شورای عالی آموزش وپرورش از سال 1343تاسال 1347 باترکیب اعضا وشرح وظایف قبلی به کارخودادامه داد.
نخستین جلسه شورای عالی آموزش وپرورش اول خردادماه1347 به ریاست آقای دکترهدایتی وزیرآموزش وپرورش و دکترشریفی معاون آموزش وپرورش تشکیل شد .
اعضای شورای عالی آموزش وپرورش ( 1347ه .ش) |
|
|
دکتریزدان فر |
دکترهدایتی (رییس) |
دکترمحمدمشایخی |
دکترجهانشاه صالح |
دکترشاهپورراسخ |
مهندس نفیسی |
دکترجوادمهذب |
رضاجعفری |
علی اکبرمیرفخرایی |
دکترملکه شیخ حجت اله طالقانی |
عبدالله توکل (دبیر) |
سیدرضابرقعی |
شرایط اعضای شورای عالی آموزش وپرورش |
الف – لااقل 30سال داشته باشند.
ب- دارای تحصیلات عالیه بوده وتجربه وبصیرت کامل درزمینه فرهنگ ملی واطلاع کافی از فرهنگ جهانی داشته باشند.
ج- علاوه برعدم محکومیت کیفری،دارای حسن شهرت ومتصف به فضیلت اخلاقی باشند.
ترکیب اعضای شورای عالی آموزش وپرورش |
رییس دانشگاه تهران ،یک نفرمجتهدجامع الشرایط،یک نفردبیریارییس دبیرستان باداشتن حداقل ده سال سابقه خدمت ،یک نفرآموزگار یارییس دبستان باداشتن حداقل ده سال سابقه خدمت،سه نفر اخیر را وزیرآموزش وپرورش انتخاب خواهدکرد.
شش نفرازاساتید ودانشمندان وکارشناسان که واجدشرایط مذکور درماده 3باشندبه پیشنهاد وزیرآموزش وپرورش وتایید هیئت دولت .
عضویت درشورای عالی آموزش وپرورش به موجب فرمان همایونی رسمیت خواهدیافت ومدت آن چهارسال وتجدیدانتخاب اعضای سابق بلامانع است .وهمچنین عضویت درشورای عالی آموزش وپرورش افتخاری است .
اهم مصوبات شورای عالی آموزش وپرورش درسال( 1347ه.ش) |
· تعیین ارزش تحصیلات فارغ التحصیلان آموزشگاههای حرفه ای دوره اول هنرستان
· تاسیس واداره دبیرستان ودانشسرای مقدماتی نمونه شبانه روزی
· تاییدنظریات مشاوران حقوقی درمورد آیین نامه پرداخت حق التالیف مولفان آزاد و کتابهای درسی
· اجازه تاسیس آموزشگاه درمقاطع کودکستان ،دبستان ودبیرستان به آمریکاییها،آلمانیها،هندیها، هلندیهاویونانیها
· اساسنامه آموزشگاههای حرفه ای اختصاصی ایران ناسیونال واساسنامه انستیتوتکنولوژی آن
· اجازه تاسیس آموزشگاه صنعتی وحرفه ای به کارخانه آزمایش
· تغییرماده 12آیین نامه امتحانات هنرستانهاوآموزشگاههای حرفه ای پسران
· اجازه شرکت درامتحانات متفرقه پنجم متوسطه رشته ادبی به دارندگان تصدیق مدرسی
· اجازه شرکت درامتحانات متفرقه سال چهارم متوسطه به دانش آموزان ایرانی مقیم خارج ازکشور
· اجازه شرکت درامتحانات متفرقه سال چهارم متوسطه به دانش آموزان ایرانی
· اجازه تاسیس آموزشگاه بهیارمددکاراجتماعی وابسته به انجمن های حمایت از کودکان
· آیین نامه امتحانات نهایی آموزشگاه بهیاری پیشنهادی وزارت بهداری
· اساسنامه تاسیس آموزشگاه بهیار مددکاراجتماعی
· تغییررشته قبول شدگان سال چهارم (ازمنشیگری به طبیعی،ادبی،خانه داری وریاضی)
تعطیلی شورای عالی
· -فعالیت های شورای عالی آموزش وپرورش تا سال 1355 ادامه یافت وازآن تاریخ تامهرماه 1358متوقف شد.
· بعدازپیروزی انقلاب اسلامی وباعنایت به ضرورت ساماندهی امورآموزشی و تربیتی درآموزش وپرورش در مهرماه 1358 شورای انقلاب جمهوری اسلامی ایران قانون تشکیل شورای عالی آموزش وپرورش رابه شرح زیربه تصویب رساند.
لایحه قانونی راجع به تشکیل شورای عالی آموزش وپرورش (1358ﻫ.ش) |
نظربه ضرورت انقلاب فرهنگی درراه استقرار نظام جمهوری اسلامی ونظربه رسالتی که آموزش وپرورش کشور درراه رشد وخودکفایی وبهسازی جامعه دارد ونظربه لزوم برقراری ضوابط تعلیماتی برای توسعه علون وفنون واصلاحات تربیتی برمبنای اعتقادات دینی و تامین استقلال وآزادی وبنابه ضرورت مشارکت عمومی فرهنگیان،مربیان وصاحبنظران درامرتعلیم وتربیت کشور ، شورای عالی آموزش وپرورش براساس این قانون تشکیل می گردد.
ماده 1-شورای عالی آموزش وپرورش وابسته به وزارت آموزش وپرورش است وسازمان اداری آن به عنوان یکی ازواحدهای وزارت آموزش وپرورش دارای بودجه وتشکیلات جداگانه اداری وفنی است .
ماده 2-ریاست شورای عالی آموزش وپرورش انتخابی است بدین منظور شورای عالی دریکی ازجلسات از بین اعضای خودیک نفررابه عنوان رییس ویک نفررابه عنوان نایب رییس بارای مخفی برای مدت دو سال انتخاب می کندوانتخاب مجددآنان نیزبلامانع است .
تبصره – برای انتخاب رییس ونایب رییس شورای عالی آموزش وپرورش حداقل رای دوسوم اعضای رسمی شوری ضروری است وهرگاه درنوبت اول ودوم رای گیری این اکثریت حاصل نگردید درنوبت سوم رای اکثریت نسبی اعضای رسمی ملاک عمل انتخاب خواهدبود.
ماده 3-سازمان اداری شورای عالی آموزش وپرورش دارای مدیرکل خواهدبود که به پیشنهاد وزیرآموزش وپرورش وموافقت شورای عالی آموزش وپرورش منصوب می شود،سازمان و وظایف آن درآیین نامه داخلی شورا منظور خواهدشد.
ماده 4-هیچ یک از مقررات آموزشی وپرورشی کشور که باوظایف شورای عالی آموزش وپرورش مربوط است قبل ازتصویب درشوری رسمیت نخواهدیافت .
ماده 5- کلیه مصوبات شورای عالی آموزش وپرورش درحدود قانون معتبربوده وبرای موسسات ذیربط لازم الاجرا است این مصوبات توسط وزیرآموزش وپرورش به موسسات مربوط ابلاغ خواهدشد.
· ماده 6- وظایف واختیارات شورا به شرح زیراست
1-تعیین خط مشی کلی آموزش وپرورش چمهوری اسلامی ایران طبق قانون اساسی کشور با رعایت قوانین موضوعه کشور ؛
2- بررسی وتصویب هدفهاونظام آموزش وپرورش براساس خط مشی کلی آموزش وپرورش کشور؛
3- بررسی وتصویب برنامه های درسی وتربیتی کلیه موسسات آموزشی کشور که درحوزه وزارت آموزش وپرورش قرار دارد؛
4- بررسی طرحهاولوایح قانونی مربوط به آموزش وپرورش قبل از طرح درمجلس شورای ملی ؛
5- تایید انطباق مطالب کتابهای درسی بابرنامه های مصوب شورا؛
6 – بررسی وتصویب اساسنامه هرنوع موسسه تعلیماتی جدید؛
7- بررسی وتصویب مقررات اجرایی وانضباطی مدارس ؛
8- تصویب آیین نامه هاومقررات امتحانات مدارس ؛
9- بررسی وتصویب نظام ارزشیابی آموزش وپرورش کشور؛
10- تصویب آیین نامه رسیدگی وارزشیابی مدارک تحصیلی صادره ازمدارس کشورهای خارجی تاپایان دوره متوسطه ؛
11- بررسی وتصویب مقررات واصول لازم برای گزینش وتربیت واستخدام معلمان به تناسب احتیاجات در مراحل تحصیلی درتمام سطوح کشور؛
12- بررسی وتصویب طرحهای توسعه درداخل رشته های مختلف تحصیلی براساس احتیاجات نیروی انسانی وباتوجه به امکانات کشو ر؛
13- تهیه وبررسی وتصویب طرحهای لازم برای بسیج ومشارکت مردم درامرآموزش وپرورش ؛
14- ارائه ضوابط لازم درموردمطبوعات ورسانه های گروهی کشورازنظرتربیتی ورعایت مصالح ملی واسلامی ونظارت دراجرای این ضوابط باسازمان های ذیربط؛
15- پیشنهاد اعطای نشان ومدال وتصویب آیین نامه مربوط ؛
16- تصویب آیین نامه داخلی شورای عالی وآیین نامه مربوط به شوراهای منطقه ای آموزش وپرورش و شوراهای فرهنگی محلی وشوراهای مدارس ؛
17- بررسی وتصویب مقررات مربوط به انتخاب واعزام محصلین به خارج ازکشور به تناسب احتیاجات علمی وفنی تاپایان دوره دوم متوسطه .
· ماده 7- اعضا ی شورای عالی آموزش وپرورش باید دارای شرایط ذیل باشند:
1- مسلمان باشند (در مسائل خاص مربوط به اقلیت های رسمی کشور ازصاحبنظران آنان استفاده می شود)؛
2- حداقل سی سال داشته باشند؛
3- دارای مدارج عالی در یکی از رشته های معارف اسلامی یاعلمی یاادبی یافنی باشند ودراین زمینه ها دارای تجربه وبصیریت بوده وبامسائل تعلیم وتربیت آشناباشند؛
4- دارای حسن شهرت وفضیلت اخلاقی باشند.
· ماده 8- اعضا شورای عالی آموزش وپرورش بردوقسم اند
الف ) اعضای رسمی وپیوسته که برای مدت چهارسال تعیین ومنصوب می شوند.
ب)اعضای افتخاری یاوابسته که برای مدت دوسال انتخاب می شوند وتجدید انتخاب آنهابلامانع است .
· ماده 9- تعداد اعضای رسمی یاپیوسته 15 نفربه شرح زیرخواهدبود:
1-وزیرآموزش و پروش ؛
2- وزیرفرهنگ وآموزش عالی ؛
3- یک نفرمجتهد جامع الشرایط به معرفی شورای نگهبان؛
4- سه نفرمطلع وصاحبنظر ازهریک از رشته های علمی وفنی وعلوم انسانی ،آموزش عالی به انتخاب شورای روسای دانشگاهها وموسسات آموزش عالی ؛
5- سه نفر مطلع وصاحبنظر ازمعلمان یاروسای مدارس ازهریک ازمراحل مختلف تحصیلی به انتخاب شورای معاونان وزارت آموزش وپرورش؛
6- یک نفر ازصاحبظران صنایع به انتخاب اطاق صنایع وبازرگانی ؛
7-یک نفر ازصاحبنظران در رشته کشاورزی به انتخاب شورای عالی کشاورزی؛
8- مدیرکل دفترتحقیقات وبرنامه ریزی درسی دروزارت آموزش وپرورش ؛
9- سه نفرازصاحبنظران درمسائل آموزش وپرورش کشوربه انتخاب وزیرآموزش وپرورش .
تبصره – درموردهریک از بندهای 4-6-7 ماده فوق ازطرف مراجع مربوط سه برابرتعداد موردنظر معرفی می شوند واعضای دیگر شورای عالی آموزش وپرورش تعداد لازم راازبین آنان انتخاب خواهندکرد.
ماده 10- اعضای افتخاری یاوابسته که برای استفاده ازنظرات تخصصی آنان تدریجاً به پیشنهاد رییس شورا وتصویب شورای عالی آموزش وپرورش به عضویت شورا دعوت می شوند حداکثر ده نفر خواهدبود.
تبصره 1- اعضای وابسته درموارد لزوم برای شرکت درجلسات شورا دعوت می شوند وحق شرکت در مذاکرات رابدون مشارکت دررای گیری خواهندداشت.
تبصره2- اعضای وابسته که دردوره عضویت خود درشورای نظارت ،خدمات ارزنده ای راعرضه کرده باشند درتجدیدانتخاب اعضا پیوسته حق تقدم خواهندداشت .
ماده 11- اعضای شورای عالی آموزش وپرورش به پیشنهاد وزیرآموزش وپرورش ازطرف رییس جمهوری منصوب می شوند.
ماده12- رییس شوری موظف است بعدازپایان مدت عضویت هریک از اعضا ترتیب انتخاب جانشین اورابدهدبنحوی که حداکثر یک ماه قبل ازپایان دوره عضویت هرفردجانشین به ترتیب مقرردراین قانون بعمل خواهدآید.
ماده 13- درصورت استعفا یافوت هریک از اعضای شورای عالی آموزش وپرورش انتخاب جانشین به ترتیب مقرردراین قانون انتخاب شود.
ماده 14- شورای عالی آموزش وپرورش می تواند درحدود وظایف خودکمیسیونهایی تشکیل دهد واعضای آنهاراازبین استادان ومتخصصان ودبیران وآموزگاران انتخاب نماید.حدود وظایف ونحوه ومدت کار و میزان حق الزحمه اعضای کمیسیونها برطبق آیین نامه ای که به تصویب شورا خواهدرسیدتعیین می گردد.
ماده 15- هرگونه اصلاح یاتغییردراین لایحه قانونی باموافقت دو سوم اعضا وتصویب نهایی مجلس شورای ملی امکان پذیراست.
اولین جلسه شورای عالی آموزش وپرورش بعدازانقلاب در مهرماه 1358 (یکصدوشصت ویکمین جلسه شورای عالی آموزش وپرورش )دردفتر یداله سحابی وزیرمشاور در امورتعلیمات وتحقیقات وبه ریاست شهید محمد علی رجائی کفیل وزارت آموزش وپرورش تشکیل گردید.
برابر قانون اصلاح موادی از قانون تشکیل شورایعالی آموزش وپرورش و الحاق یک ماده به آن مصوب 25/9/1365 مجلس شورای اسلامی علاوه بر اصلاح چند بند از شرح وظایف شورای عالی ، تعداد اعضا از 15 نفر به 17 نفر تغییر کرد و وزرای بهداشت ، درمان و آموزش پزشکی و جهاد سازندگی به ترکیب اعضا اضافه شد .
همچنین قانون مذکور در تاریخ 29/7/1381 توسط مجلس شورای اسلامی اصلاح شد که بر اساس آن شورای عالی آموزش وپرورش زیر نظر عالی ترین مقام اجرایی کشور (رئیس جمهور) قرار گرفت و تعداد اعضا از 17 نفر به 22 نفر تغییر یافت .
بنابراین اولین جلسه شورای عالی آموزش و پرورش در دوره جدید در تاریخ 29/11/1381 (ششصد و هشتادو یکمین جلسه شورای عالی)به ریاست حجة الاسلام والمسلمین سید محمد خاتمی (رئیس جمهور)در مجموعه سعد آباد تشکیل گردید.
اعضای اولین جلسه شورای عالی آموزش وپرورش پس از انقلاب (8/7/58) |
|
گلزاده غفوری |
محمدعلی رجایی(رییس) |
حسن حبیبی |
محمدحسین بنی اسدی |
سیدعلی اکبرموسوی حسینی |
محمدطاهر معیری |
محمدجوادباهنر |
یداله سحابی |
محمدرضاخسروی |
فرید اعلم |
احمدصافی(دبیر) |
آقای هادی شریفی |
این مطلب رو حتما ببینین
درود و سپاس