
ترمیم حقوق و جبران قدرت خرید پایدار و با ثبات فرهنگیان
ضرورت توجه به تامین معیشت معلم
عباس کاظمی
عضو شورای مرکزی و مسئول کمیته توسعه و تشکیلات سازمان معلمان ایران
وضعیت امروز اقتصادی مان برکسی پوشیده نیست ، حاجت به بیان ندارد که تورم افسار گسیخته چه اثرات نامطلوبی بر زندگی آحاد جامعه ، به ویژه اقشار حقوق بگیر گذاشته است و می گذارد و نان آوران خانواده ها را در چه بهت و نگرانی عمیقی فرو برده است .
چرا دچار چنین وضعیتی شده ایم؟ عاملان پیدایش این وضعیت کدامند؟ تا کی این وضعیت ادامه خواهد داشت ؟ و… از جمله سئوالاتی است که اذهان مردم را به خود مشغول کرده است . یکی از عاجل ترین اثرات این وضعیت ، کاهش اعتماد عمومی به ساختار سیاسی است که ناکار آمدی و ناتوانی و سیاست های نادرست داخلی و خارجی را به عنوان عوامل این وضعیت در اذهان تداعی گر می باشد . اثرات این وضعیت در همه زمینه ها در دراز مدت و در سطوح مختلف جامعه آشکار می گردند . اما فرجام اثرات سوء آن برسیستم آموزشی کشور ، که نیروی انسانی ، برای نسل امروز و فردای کشور را پرورش می دهد ؛ می تواند فاجعه باشد .
تورم دور از انتظار امروز ، قدرت خرید جامعه معلمان ایران را که از دیر باز در آمدشان زیر خط فقر بوده و از انواع تبعیض ها ، نسبت به دیگر اقشار در رنج بوده اند؛بشدت کاهش داده است و فشار اقتصادی مضاعفی را بر آنان تحمیل نموده است به گونه ای که در تامین مایحتاج ضروری و اولیه زندگی در مانده اند. در حالیکه انتظار می رود معلم با آرامش ذهنی و روانی به کلاس درس وارد شود . آیا دغدغه تامین معاش ، این امر را ممکن می سازد ؟ اهمیت قضیه آنجاست که حدود پانزده میلیون دانش آموز تحت تعلیم بیش از یک میلیون معلم قرار دارند .
دانشمندان اسلامی ، از غرایز انسانی تحت عنوان فطرت نام برده اند و بر ثبات و پایداری در تامین نیازهای اولیه مانند غذا و پوشاک و… تاکید ورزیده اند ، در آیه های فطرت (مانند آیه سی ام، سوره روم) در قرآن به آنها اشاره شده است . در فرهنگ عامه هم ضرب المثل هایی مانند : « اول نان ، بعد شعر » و یا در اشعار شاعرانی بزرگ مانند مولوی که می گوید: آدمی اول حریص نان بود * زانک قوت و نان ستون جان بود. بر اهمیت و اولویت تامین معیشت تاکید شده است .
اندیشمندان علوم اجتماعی مانند مزلو ( Maslow) نیز در نظریه ای که به هرم مزلو معروف است به اولویت تامین نیازهای اولیه تاکید داشته و نیازهای آدمی را در پنج طبقه قرار داده که به ترتیب عبارتند از:1- نیازهای زیستی 2- نیازهای امنیتی 3- نیازهای اجتماعی 4- احترام 5- خودشکوفایی و خودانگیزشی؛ که نیازهای زیستی در اوج این سلسله مراتب قرار دارند و تا زمانیکه تامین نگردند، بیشترین تأثیر را بر رفتار فرد دارند و نیازهای آدمی برای ادامه حیات محسوب می شوند ؛ یعنی: خوراک، پوشاک، غریزه جنسی و مسکن؛ و تا زمانی که این نیازهای اساسی برای فعالیتهای بدن به حد کافی ارضاء نشدهاند، عمده فعالیتهای شخص احتمالاً در همین سطح خواهد ماند .
تامین نیازهای اولیه انسانی را قاعده هرم نیازهای انسانی ذکر کرده اند حال با توجه به اهمیت تامین نیازهای اولیه وآینده و جمعیت متاثر از آن ، لازم است مسئوولین امر و تصمیم سازان و سیاست گزاران توجه و اهتمام ویژه و کارشناسانه ای بر امر ترمیم حقوق و جبران قدرت خرید پایدار و با ثبات فرهنگیان و سایر اقشار حقوق بگیر داشته باشند و با اقدامی فوری از زیان های مترتب جلوگیری بعمل آورند .